Hét poppodium van Haarlem

Welkom in Patronaat

Wat begon als katholieke jongensschool groeide sinds 1984 uit tot een Nederlands kernpodium met honderden activiteiten en 165.000 bezoekers per jaar, meer dan 300 clubleden en tientallen samenwerkingspartners in de stad. Met vier zalen, oefenruimtes, festivals en producties op negen externe locaties is Patronaat veel meer dan een podium alleen: het vervult meerdere rollen in de keten van talentontwikkeling en popcultuur.

Kom erachter wie we zijn en waar we voor staan!
Foto van een muziekproducent in opleiding, werkend achter een computer.

Voor jou is altijd plek

Patronaat staat voor een open, eigenzinnige popcultuur waarin iedereen zichzelf kan zijn. Een duurzame culturele belevenis, met alle ruimte jezelf te uiten. Draag met ons bij aan een wereld die inspireert en uitdaagt creatief te zijn!

Van educatie, talentontwikkeling, duurzaamheid, innovatie en nieuwe muziek gaat ons hart sneller kloppen. Daarom probeert Patronaat hierin een voortrekkersrol te nemen, zonder voor de makers en belanghebbenden te staan: eigenzinnigheid gaat voorop. Ook deelt Patronaat kennis en ervaring met culturele partners, instellingen en (beginnende) artiesten uit de stad om de Haarlemse cultuurwereld continu te laten groeien en bloeien.

Wij zijn trots op onze samenwerkingen met Slachthuis, Bevrijdingspop, Triple Threat, Philharmonie en Stadsschouwburg Haarlem, Toneelschuur, Caprera, Woodstock69, Rapa Nui, Bison Bowling, Boring Festival, Veerplas Festival, Frans Hals Museum, Oerkap en vele anderen.
 • Natúúr-lijk!

  Wij willen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken en bijdragen aan een groene, leefbare toekomst. Hierbij volgen we Green Key: een internationaal erkend keurmerk voor recreatie en vrijetijdsindustrie, waarin Patronaat sinds 2016 een gouden certificaat heeft. In 2023 werden we zelfs verkozen tot het meest duurzame podium van Nederland!

  Patronaat heeft als doelstelling om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten t.o.v. 2006 en restafvalvrij te zijn in 2050. Hiernaast zet Patronaat zich in voor Haarlem Plastic Vrij om de inwoners van de gemeente bewust te maken van plastic afval. We produceren zo zuinig mogelijk en volgen de 'Green Rider', die staat voor duurzaam touren. We werken enkel samen met duurzame leveranciers en partijen, zoals Dopper om weggooiplastic te verminderen in het pand.

  Je draagt jouw steentje al bij door je ticket niet te printen, maar op je telefoon te laten scannen en je flesje water bij ons te vullen. Of koop een Patronaat-branded Dopper!
 • 288.000

  liter water bespaard met branded Doppers sinds 2016

  24.000

  liter olie bespaard met branded Doppers sinds 2016

  2.112

  kg plastic bespaard met branded Doppers sinds 2016

  827.000 kWh

  energie bespaard sinds 2016 met energiebesparende maatregelen

  4 bomen

  aan papier bespaard sinds 2016

  13%

  minder restafval sinds 2016 door afvalscheiding aan publiekskant

Hoéveel zeg je?!

100

vrijwilligers

75

professionals

600

activiteiten / jaar

167.000

bezoekers / jaar
'We wilden iets veroorzaken' - Rob Haverkamp, samen met Sjef Huurdeman & Jan Reijnders oprichter van Patronaat

Ons Verhaal

Toen Rob, Sjef en Jan namens Stichting Popmuziek Zuid Kennemerland in 1984 de gymzaal van de oude katholieke jongensschool aan de Zijlsingel 2 betrokken, wisten zij meteen dat de zaal perfect geschikt was voor concerten.

Decennia later behoort Patronaat tot de top tien kernpodia van Nederland.
Patronaat Vriendenclub

Kom bij de club!

Raak betrokken bij het programma van Patronaat en de Haarlemse popcultuur, vergroot je netwerk en wissel kennis uit met meer dan driehonderd bij Patronaat aangesloten leden. Sluit je nu aan bij de Patronaat Vriendenclub! Wil je Patronaat steunen met een eenmalige donatie? Ook dat is mogelijk!

Een stad vol talent

Patronaat doet er alles aan om Haarlems talent te stimuleren en de weg vrij te maken naar een groter publiek. Hierom werken we veel samen met lokale sociaal-maatschappelijke en educatieve initiatieven, maar stimuleren ook culturele ontwikkeling met jonge en nieuwe zogeheten Co-Creators in CLUB3.

Naast (creatieve) ondersteuning biedt Patronaat ook ruimte voor de jongeren en studenten om zich in de cultuursector te ontplooien. Jaarlijkse samenwerkingen met muziekopleidingen en scholen HART, InHolland en de Herman Brood Academie, maar ook stageplekken, workshops, sessies, Patronaat University-avonden en ontmoetingen met het werkveld laat de volgende generatie de eerste stappen zetten in de muziekindustrie.

Patronaat beheerde tot 2021 de oefenruimtes in de Slachthuisbuurt en werkt samen met popcentrum Slachthuis aan een versteviging van het popklimaat in Haarlem.

Goed georganiseerd!

Stichting Patronaat heeft een ANBI status.
KVK: 41223120
BTW nummer: NL005294915B01

De Raad van Toezicht bestaat uit:
Paulien Boddeke • Voorzitter
Jacco Kroodsma • Portefeuillehouder Financiën
Pieter Kraaijeveld • Vicevoorzitter & algemeen lid
Vanessa Buisman • Algemeen lid

De Raad van Toezicht is onbezoldigd.

We werken samen met

Fondsen