Foto van de voorgevel van Patronaat, gezien vanaf de Zijlstraat in Haarlem.

Ons Verhaal

Grootse dingen beginnen klein…

In 1984 betrokken Rob Haverkamp, Sjef Huurdeman en Jan Reijnders met Stichting Popmuziek Zuid Kennemerland de gymzaal van de oude katholieke jongensschool aan de Zijlsingel 2. Al snel begrepen de heren dat er instrumenten en stemmen moesten klinken, en dat eerste jaar werden er al circa 60 concerten georganiseerd die in totaal 10.000 bezoekers trokken. In 2007 ging het oude Patronaatsgebouw tegen de vlakte, waarna het herkenbare en open pand verscheen aan de Zijlsingel. De beschermheilige, Sint Antonius van Padua (‘d’n Anton’), kijkt nog altijd goedkeurend mee vanaf zijn ‘nieuwe’ plek achter de glazen gevel.

Wat begon als bescheiden organisatie met ongeveer 20 vrijwilligers groeide de afgelopen decennia uit tot één van Nederlands’ grootste poppodia met dik 500 evenementen per jaar die door zo’n 165.000 bezoekers worden bezocht.

Vandaag is het niet langer hét Patronaat van vroeger, maar gewoon: Patronaat, het podium dat strijdt voor een open en eigenzinnige popcultuur waarin iedereen zichzelf kan zijn.

Voor jou is altijd plek.

Nog niet uitgelezen? Gelukkig is onze geschiedenis uitgebreid gedocumenteerd: Onze Geschiedenis

Die ouwe tijd
Prijzenkast
In de afgelopen jaren hebben we heel wat prijzen veroverd.. En daar zijn we trots op!
Beste Programmeur
Jeroen Blijleve
Ijzeren Podium Dier 2004
Beste Directeur
Peter Koppen
Ijzeren Podium Dier 2004
Nachttempel Award
Patronaat
Nieuwe Revu 2007
Beste Podium
Patronaat
Ijzeren Podium Dier 2009
Beste Programmeur
Ide Koffeman
Ijzeren Podium Dier 2012
Beste Podium
Patronaat
Ijzeren Podium Dier 2014