Patronaat start ‘Ask for Angela’-campagne voor meer veiligheid in uitgaansleven

24 November 22
Donderdag 24 november vindt in Patronaat de aftrap plaats voor de ‘Ask for Angela’-campagne, een nieuw initiatief van de Orange The World-campagne tegen geweld tegen vrouwen.

Maar liefst één op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met geweld, en dat geweld komt in vele vormen. Van straatintimidatie tot huiselijk geweldig en femicide. Om hier een statement tegen te maken riepen UN-Women en een groot aantal vrouwenorganisaties over de hele wereld de ‘Orange The World-campagne’ in het leven. Hierbij worden jaarlijks vanaf 25 november zestien dagen lang prominente gebouwen oranje verlicht. De kleur van de hoop op een betere toekomst voor vrouwen en meisjes.

Nederland doet voor het zevende jaar op rij mee aan deze campagne, zowel op regionaal als landelijk niveau. Ook Patronaat kleurt haar trappenhuis en toiletten, welke aan de buitenkant duidelijk zichtbaar zijn, wederom oranje.

Ask for Angela
Nieuw dit jaar is de ‘Ask for Angela’-campagne, specifiek erop gericht om het uitgaansleven in Haarlem in omgeving veiliger te maken. Wanneer iemand zich in een onveilige situatie bevindt, kan diegene aan het barpersoneel vragen of ‘Angela’ aan het werk is, waarna deze persoon wordt meegenomen naar een veilige plek om de situatie te bespreken en behandelen.

Niet alleen vrouwen, maar ook mannen en non-binaire personen die tijdens het uitgaan worden lastig gevallen, kunnen met deze code bij de bar aangeven dat ze zich in een ongemakkelijke situatie bevinden. Dit kan zijn vanwege dreigend gedrag van andere bezoekers, seksuele intimidatie of andere vormen van agressieve en onveilige situaties. 

Veilig uitgaan
Met ‘Ask for Angela’ hoopt Patronaat het veiligheidsgevoel in het uitgaansleven te vergroten voor iedereen die hiermee worstelt. Bezoekers worden niet alleen per social media, maar ook inpandig op de campagne geattendeerd; door heel Patronaat hangen posters die vertellen wat iemand kan doen wanneer diegene zich onheus bejegend voelt.

Patronaat streeft ernaar een zo open, veilig en vrije plek mogelijk te zijn voor iedereen. Het gevoel van veiligheid is daarbij van een niet te onderschatten belang. Met ‘Ask for Angela’ hoopt Patronaat dit streven nog meer kracht bij te zetten en zo goed mogelijk te realiseren. Want uitgaan moet iedereen veilig kunnen.