Patronaat plaatst als eerste poppodium ter wereld de slimme Dopper Water Tap

09 Juli 24
De samenwerking tussen Patronaat en Dopper, die al in 2016 van start ging, bereikt een nieuw hoogtepunt in de gezamenlijke strijd tegen single-use plastic.

Bezoekers van Patronaat kunnen nu nog makkelijker hun hervulbare water- of Dopperfles vullen tijdens hun bezoek aan het Haarlemse poppodium, dat in 2023 werd verkozen tot het duurzaamste poppodium van Nederland. Patronaat zet hiermee de volgende stap op weg naar minder plastic en duurzaam waterverbruik. ‘Vanaf 2015 kopen wij geen bronwater meer in, en strijden we actief tegen wegwerpflesjes’, aldus Lobke Borsboom, manager Hospitality bij Patronaat. ‘Bier blijven we voor je tappen, maar water kun je nu zelf doen en is altijd gratis!’

Nieuwe stap in samenwerking
Al sinds 2016 werken Dopper en Patronaat nauw samen om single-use plastic waterflesjes terug te dringen. Dit doen zij onder andere met de verkoop van unieke branded-Doppers, maar ook door pro-actief Doppers aan te bieden aan artiesten in plaats van single-use plastic flesjes. De Dopper Water Tap biedt naast een verfrissend hervulpunt ook inzicht in het waterverbruik; de intelligente tap houdt onder andere bij hoeveel water er gedronken is, hoeveel plastic flesjes bespaard blijven en hoeveel CO2 emissie er bespaard wordt. 

Gedragsverandering
De Dopper Water Tap werd in 2022 gelanceerd met als doel om gedrag te veranderen, naar aanleiding van het onderzoek van Tabula Rasa in 2021 dat aantoonde dat ‘mensen water tappen om hun dorst te lessen, en dus op die behoefte ingespeeld moet worden’. Het interactieve led-display is ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek naar communicatie en gedrag, en stimuleert mensen hun herbruikbare fles te vullen. Met meer dan 200 verschillende triggers, woorden en grapjes worden mensen gestimuleerd om hun herbruikbare fles bij te vullen. Omdat Dopper alle publieke watertappunten via Google Maps vindbaar maakt, ontstaat er een landelijk netwerk van plekken waar mensen hun herbruikbare waterfles kunnen vullen.

Virginia Yanquilevich, CEO Dopper: “We zijn trots om samen met Nederlands meest duurzame poppodium te laten zien hoe simpel het is om een einde te maken aan verpakt water: just refill. Met de slimme Dopper Water Tap zetten we hervullen nog beter op de kaart bij bezoekers en artiesten van Patronaat en komen we weer een stap dichter bij onze missie: een einde maken aan verpakt water door iedereen kraanwater te laten drinken. ”

Duurzame cultuursector
Patronaat maakt zich als pionier hard om de cultuursector te verduurzamen. Zo draait het poppodium voor 100% op Nederlandse windenergie, biedt het artiesten sinds 2021 enkel nog vegetarische en veganistische maaltijden aan en behaalde het begin dit jaar de doelstelling om 49% minder CO2 uit te stoten per evenement dan in 2016. Met de Dopper Water Tap is een belangrijke, volgende stap gezet naar een duurzame cultuurbelevenis.