Patronaat lanceert ‘Walk This Way’: foto-expositie dwars door Haarlemse binnenstad

26 Maart 21
Vier weken lang etaleren lokale ondernemers, culturele organisaties en stichtingen in totaal ruim zestig werken van twintig Haarlemse fotografen.

Vrijdag 26 maart start in de Haarlemse binnenstad de cultuurfotografie expositie & wandelroute ‘Walk This Way’. Vier weken lang etaleren lokale ondernemers, culturele organisaties en stichtingen in totaal ruim zestig werken van twintig Haarlemse fotografen.

Patronaat lanceert in samenwerking met Frans Hals Museum, Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, Pletterij, Toneelschuur en ruim veertig lokale ondernemers en organisaties de culturele expositiewandeling Walk This Way. Vier weken lang exposeren deze culturele instellingen en ondernemers foto’s van Haarlems diverse, culturele aanbod in hun etalages. De foto’s vormen een wandelroute dwars door het historisch stadshart. Deze stelt het rijke culturele aanbod tentoon, creëert extra verkoopmogelijkheden voor lokale ondernemers en nodigt de wandelaars uit het historisch centrum met een andere blik te bekijken.

Podiumfotografie in de spotlight

Al een jaar staat het culturele leven op een laag pitje. Podia en musea mogen nauwelijks tot niet open, artiesten en kunstenaars mogen niet optreden of exposeren. Het maakt dat de culturele invulling van onze levens vrijwel stil is komen staan. Noodzakelijk, maar ontzettend jammer gezien het veelzijdig aanbod dat Haarlem te bieden heeft. Hetzelfde geldt voor de fotografen van deze culturele evenementen, ook zij hebben hun passie voor het vastleggen van podiumkunsten moeten pauzeren. Om zowel hen als het Haarlems cultureel aanbod in een verdiende spotlight te stellen, ontstond het idee voor Walk This Way: een cultureel cadeau aan de stad.

Collectief cultuuraanbod

De expositie bestaat uit ruim 60 foto’s van 20 verschillende Haarlemse fotografen, gemaakt in (of in opdracht van) Patronaat, Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem, Pletterij en Toneelschuur. De foto’s hangen willekeurig verdeeld door de stad, waardoor het geen afzonderlijke programma’s zijn, maar een collectief aanbod. Frans Hals Museum neemt op unieke, geheel bij het museum passende wijze deel aan de expositie; hier hangen vier portretfoto’s van lokale artiesten zoals LAKSHMI, Rilan & the Bombardiers, Severin Bells en GUYY die je met verfrissende blik naar de museumcollectie laten kijken. De Walk This Way-route is te volgen via deze link. Hier kun je per locatie bekijken welke foto er hangt, waar deze is genomen en door welke fotograaf. Daarnaast verwijzen duurzame straatstickers naar de expositie; door simpelweg de QR-code te scannen met de telefooncamera, kom je automatisch op de routekaart uit.

Werken te koop

Om de fotografen extra te ondersteunen, biedt Walk This Way ook de mogelijkheid om de werken te kopen. Via de contactgegevens op kaartjes bij de foto’s kun je direct contact opnemen met de fotografen of culturele instellingen om te informeren naar eventuele aanschaf.

De expositie duurt tot en met vrijdag 23 april 2020. Walk This Way laat niet alleen zien hoe rijk en divers het Haarlems cultureel aanbod is. Het benadrukt wat de podia, artiesten en fotografen naar hartelust weer willen presenteren. Wat er mogelijk is in onze stad en wat er weer gaat komen zodra de pandemie goed en wel achter ons ligt.