Patronaat is jarig!

25 Januari 24
Vier het hele jaar door de veertigste verjaardag van Patronaat met bijzondere optredens, unieke events en feestelijke verrassingen!

We pakken het hele jaar uit met feestelijke activiteiten, bijzondere optredens en een unieke expositie over jongerencultuur in Haarlem, in samenwerking met het Noord-Hollands Archief. Wil jij hieraan bijdragen? Klik hier!

Sinds 1984 groeide Patronaat, ooit een katholieke jongensschool, uit tot één van de grootste en toonaangevende poppodia van Nederland. Met 629 concerten en evenementen, en 166.721 bezoekers in recordjaar 2023 is de relevantie van het poppodium onverminderd groot. ‘Patronaat is en blijft de grote aanjager van het Haarlems livemuziek-circuit’, aldus directeur Jolanda Beyer, ‘en al veertig jaar het stralend middelpunt.’ Dat moet gevierd worden.

Open VerjaarDag
Op zondag 4 februari trappen we het jubileumjaar feestelijk af met de Open VerjaarDag, waar geïnteresseerden tussen 11:00 en 17:00 een kijkje achter de schermen krijgen. Patronaat-medewerkers starten elk half uur een rondleiding in de foyer, en brengen bezoekers aan de hand interessante weetje en anekdotes op plekken waar zij normaal niet komen.

Op diezelfde plekken ontdek je tegelijkertijd unieke, lokale artiesten. We slaan namelijk de handen ineen met Gluren bij de Buren, het landelijk evenement waarbij buurtbewoners hun huizen openstellen voor intieme optredens. Op drie bijzondere plekken binnen Patronaat zullen de hele dag lokale artiesten optreden, terwijl bezoekers een kijkje in de keuken krijgen.

Veertig jaar in beeld en geluid
‘Als Patronaat iets heeft laten zien, is het dat we in staat zijn om mee te bewegen, actueel te blijven en met mooie producties steeds weer een nieuw en jonger publiek aantrekken’, stelt Beyer. Veertig jaar na oprichting kan inderdaad gesteld worden dat de missie van de illustere oprichters (‘We wilden iets veroorzaken’) meer dan gelukt is.

In samenwerking met het Noord-Hollands Archief werken we aan een bijzondere jubileumtentoonstelling die in beeld brengt wat het poppodium teweeg heeft gebracht. De expositie, die van begin juli tot half september loopt, neemt de bezoeker aan de hand van beeld, anekdotes en geluid mee door herinneringen aan livemuziek en popcultuur in Patronaat. ‘De magie van livemuziek is eindeloos en van alle tijden.’ stelt Beyer. ‘Mooie herinneringen worden gekoesterd, zodat de volgende generatie die van hen kan creëren.’

Een jaar vol verrassingen
Naast de Open Dag en expositie staat komend jaar bol van verrassingen en feestelijkheden bij Patronaat. Zo wordt achter de schermen gewerkt aan een podcast-serie van (oud)werknemers en vrijwilligers, stellen de programmeurs een lijst unieke shows samen die onder de vlag ’40 Jaar Shows’ het jubileum uitlichten en keren oud-programmeurs terug om nog één keer hun stempel op Patronaat te drukken met speciaal gecureerd programma. Hierover hoor je snel meer!

Ondertussen zien wij komende veertig jaar met vertrouwen tegemoet: ‘Zelfs in een steeds digitaler wordende omgeving weten artiesten en bezoekers ons nog altijd te vinden. De komende veertig jaar blijven we, met diversiteit en inclusiviteit als belangrijke pijlers, er alles aan doen om muziek en ontmoeting mogelijk te maken in Patronaat.’ aldus onze directeur!

Draag bij aan de expositie over Patronaat van het Noord-Hollands Archief! Klik hier om jouw herinnering, anekdote, foto, video of andere bijdrage te leveren!