Haarlem krijgt nieuwe nachtclub: CLUB3

09 September 22
De nieuwe nachtclub voert een programma dat niet alleen divers en vernieuwend is, maar ook grotendeels is samengesteld door speciaal aangestelde curatoren uit de scene.

Op vrijdag 30 september opent CLUB3 in de verbouwde rechtervleugel van Patronaat in Haarlem voor het eerst de deuren. De nieuwe nachtclub voert een programma dat niet alleen divers en vernieuwend is, maar ook grotendeels is samengesteld door speciaal aangestelde curatoren uit de scene. CLUB3 blaast hiermee nieuw leven in de Haarlemse nachtcultuur, die kwakkelt sinds het sluiten van ooit gerenommeerde clubs als Stalker, het uitwijken van het nachtpubliek en de sluiting van uitgaansgelegenheden tijdens de pandemie.   

‘Het is tijd dat de Haarlemse nachtcultuur weer tot leven komt’, pleit Pelle Loopik, dj/producer en nachtprogrammeur bij poppodium Patronaat. Als ervaren producer en dj is Loopik vrijwel ieder weekend in Europese nachtclubs te vinden, behalve in zijn thuisstad. ‘Toen ik begon met draaien, bruiste het in Haarlem van vernieuwende dj’s en producers. Naarmate de clubs sloten en zij vertrokken, verdween ook de nachtcultuur en het ondernemerschap uit de stad. Organisaties zoals Nachtwacht Haarlem maken zich hard in de politiek voor meer ruimte voor de nacht, met CLUB3 willen wij die fysieke ruimte ook écht bieden.’ CLUB3 moet dan ook meer worden dan alleen een plek voor liefhebbers van techno, house en vernieuwende alternatieve (elektronische) muziek; in de nachtclub bepaalt namelijk ‘de scene’ het programma.

Co-Creators
Hoewel CLUB3 huist in Patronaat wordt het programma niet alleen door het Haarlemse poppodium samengesteld. Dit wordt overgelaten aan specialisten die precies weten wat er speelt in de nachtcultuur; curatoren die alle vrijheid krijgen om te programmeren, uit te proberen en te promoten zodat er door het publiek elk weekend iets nieuws ontdekt kan worden. Deze zogenaamde ‘Co-Creators’ bestaan uit opkomende DJ’s, jonge creatieve geesten die iets missen maar ook lokale organisaties zoals Boring en Lola. ‘Patronaat biedt CLUB3 alle faciliteiten die een professionele nachtclub nodig heeft, van productie tot horeca’, stelt Loopik, ‘maar draagt de programmering en promotie over aan ervaren en aanstormende makers en nachtondernemers.’ Zo staat CLUB3 op vrijdagen geheel in het teken van alternatieve (elektronische) livemuziek en nemen op zaterdagen techno- en house-dj’s/-producers het podium over.

Van Boiler tot Expo
CLUB3 bestaat, zoals de naam doet vermoeden, uit drie delen; op de begane grond vindt men de eigenlijke nachtclub met plek voor ruim 150 personen. Erboven, in het voormalig rookhok van Patronaat, zit de gloednieuwe Boiler  waar het publiek in intieme, immersieve setting een DJ-set kan beleven. Daarboven schuilt de Expo, waar bijzondere kunstenaars hun werken tentoonstellen en publiek zich ook buiten muziek om kan laten inspireren. Vanaf het balkon van de Expo kijkt men op de dansvloer van de Boiler.

Vanaf vrijdag 30 september opent CLUB3 elke vrijdag en zaterdag de deuren van 22:00 tot 04:00. ‘Maar met goede hoop op een 24-uursvergunning kan dit zomaar later worden,’ stelt Loopik gerust. Hiermee keert de nachtcultuur terug naar Haarlem en biedt CLUB3 een open, avontuurlijke plek voor ieder nachtdier dat zichzelf en de nacht wil ontdekken. Voor Loopik is de missie in ieder geval duidelijk: ‘Haarlem moet weer een broedplaats worden voor de nacht, met CLUB3 als de allerbeste springplank.’

Tickets voor CLUB3 zullen standaard € 5,- kosten, zodat de nachtclub voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk blijft die zichzelf en de nacht willen ontdekken. Voor meer informatie over ticketverkoop en aankomende line-up verwijzen we je graag door naar de CLUB3-Instagram.

Lara Bruggeman ontwikkelde de visuele identiteit voor CLUB3 en zal in de toekomst betrokken blijven door deze identiteit organisch mee te laten groeien met CLUB3.