Grote evenementafbeelding: Muzitaal presenteert Reggae als politieke boodschap

Muzitaal presenteert Reggae als politieke boodschap

One love, one heart: let's get together!
za 10 feb 2024
Extern
€ 10,00
Deuren: 19:30
Start: 19:30
Vorig evenement

In deze editie neemt hoogleraar Rivke Jaffe je aan de hand van muziekfragmenten mee op reis door de politieke geschiedenis van Jamaica. Muziek en vooral reggae spelen een grote rol in discussies over wie een legitieme leider is – van de tribal war die de twee politieke partijen tijdens de Koude Oorlog uitvochten in de achterstandswijken van Kingston, tot de verering van criminele dons die nu de dienst uitmaken in diezelfde wijken. Reggaeartiesten bezingen sommige leiders als helden en leveren stevige kritiek uit op andere machthebbers: zo vormt muziek een belangrijk politiek discussieforum voor dat deel van de bevolking dat zelden om een politieke mening wordt gevraagd.

Tijdens Muzitaal ontdekken we het verhaal achter de muziek of de muziek achter het verhaal. We gaan in gesprek met wetenschappers, muzikanten, schrijvers en makers om nieuwe perspectieven over het voetlicht te brengen. Soms politiek beladen, soms vanuit een persoonlijke insteek. Een ding is zeker: in alle verhalen die je zult horen, daar zit muziek in. Na de lezing is er afsluitend een concert in Patronaat dat aansluit bij de lezing. Muzitaal is een samenwerking tussen de Bibliotheek Zuid-Kennemerland en Patronaat.

Tribute to Bob Marley in Patronaat
Zaterdag 10 februari vieren we het leven van reggae-artiest, mister Bob Marley. Ieder jaar eert Reggae Movement Bob Marley rondom zijn verjaardag, 6 februari. Het is een traditie geworden om dat samen met de Tuff Sound Band en verschillende gastzangers uit de reggaescene te doen. Zij weten namelijk als geen ander de nummers van Bob Marley tot leven te wekken. Welke gastzangers er komen optreden houden we nog even geheim, maar DJ’s Sunshine & Rowstone draaien de avond aan elkaar!

Voor beide programma’s zijn losse tickets of een combi-ticket beschikbaar.

Extra informatie
De lezing vindt plaats in Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Adres: Gasthuisstraat 32, 2011 XP Haarlem. Je ontvangt enkele dagen voor het concert een servicemail met daarin alle belangrijke informatie over je bezoek.

Afbeelding voor support act: Rivke Jaffe

Support

Rivke Jaffe

Rivke Jaffe is hoogleraar stadsgeografie aan de Universiteit van Amsterdam. Ze doet al meer dan twintig jaar veldwerk in de Jamaicaanse hoofdstad Kingston. In haar onderzoek naar stedelijke ongelijkheid besteedt ze aandacht aan thema’s als milieuvervuiling, crimineel leiderschap en veiligheid. Daarbij kijkt ze ook naar de rol van populaire cultuur zoals muziek, dansfeesten en straatkunst in hoe de bewoners van Kingston hun stad ervaren en becommentariëren. Meer over haar werk valt te beluisteren in een recente podcast over haar onderzoek of in een radio-interview over Jamaicaanse muziek.

Kom je langs?

Lees meer over beschikbaarheid, bereikbaarheid en meer bij 'Bezoekersinfo'

Bezoekersinfo   →