Grote evenementafbeelding: Keti Koti Viering

Keti Koti Viering

Vier 150 jaar afschaffing van de Nederlandse slavernij
vr 23 jun 2023
Stage 2
Deuren: 20:00
Start: 20:45

Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt er in het herdenkingsjaar in het hele koninkrijk extra aandacht besteed aan het Slavernijverleden, omdat het dan 150 jaar geleden is dat de afschaffing ervan plaatsvond. Wij besteden hier in Patronaat in aanloop naar het herdenkingsjaar ook uitgebreid aandacht aan.

Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse feestdag, die jaarlijks gevierd wordt op 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘ketenen gebroken’. Het is een belangrijk moment om kennis en ervaring over het Nederlandse slavernijverleden, en de invloed die het nu nog op de samenleving heeft, met elkaar te delen. In samenwerking met Het Badhuis vindt er een dialoogtafel en een muzikale viering plaats.

Meki Wi Taki is een dialoogtafel olv Motha Earth-participeer meer- waarbij je in gesprek gaat met iemand van een andere kleur. Daarbij wordt er stilgestaan bij de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden en koloniale verleden en de omgang hiermee. Met elkaar worden persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens in relatie tot het thema gedeeld.

Tijdens de dialoog worden er rituelen uitgevoerd die verwijzen naar de slavernij. Ook is er een koor aanwezig zijn dat op gezette tijden slavenliederen (psoko psalm) ten gehore brengt. Aan het einde wordt er een driegangenmenu gegeten waarop gerechten staan die zijn ontstaan tijdens de slavernij.

LET OP: Meki Wi Taki is alleen toegankelijk voor hen die zich hiervoor hebben aangemeld. Dit doe je hier.

Na het eten zal in een bonte stoet, onder leiding van het koor, naar het Patronaat gelopen worden, waar men vervolgens van een mooi, respectvol en muzikaal programma kan genieten.

Muzikale Viering
In een speciaal voor gelegenheid samengestelde band brengen artiesten onder begeleiding van de Tuff Sound Band nummers ten gehore die zij bij Keti Koti vinden passen.

De Keti Koti viering is gratis te bezoeken.

Tijden:
Meki Wi Taki (alleen op aanmelding!)
Locatie: Het Badhuis, Leidseplein 49
Deuren open: 17:00
Aanvang: 17:30
Het openingsritueel vindt om 17.30 plaats, zorg dat je op tijd aanwezig bent!

Muzikale Viering
Locatie: Patronaat, Zijlsingel 2
Deuren open: 20:00
Aanvang: 20:45

Line-up

Afbeelding voor festival act: Tuff Sound Band

Tuff Sound Band

Tuff Sound Band speelt internationaal voor onder andere Queen Omega, Cali P, Shiwa en Rapha Pico en Miriam Simone. Individueel hebben de muzikanten talloze projecten lopen, maar voor Tuff Sound Band blijven de onvervalste reggae-artiesten altijd samen komen.
Afbeelding voor festival act: Shiwa

Shiwa

Shiwa is een nieuwe, veelbelovende artiest in de Europese reggae & dancehall scene. Zijn muzikale inspiratie is hecht verweven met zijn Surinaams-Hindoestaanse roots. In zijn catchy nummers zijn invloeden te horen van Indiase klassieke muziek en hiphop.
Afbeelding voor festival act: Mr Smooth & Otty Ranking

Mr Smooth & Otty Ranking

Mr Smooth & Otty Ranking zijn de leadzanger van Heights Meditation.
Deze band groeide in korte tijd uit tot een van de meest succesvolle underground reggaebands van de Benelux. Zij gaan voor reggae met dub, ska, hiphop, dancehall en Surinaamse invloeden. Een en al positieve energie!
Afbeelding voor festival act: Jerelee

Jerelee

Jerelee was de lead zanger van de Dubbeez; een Nederlandse dub en reggae band die van 2014-2019 bestond. Momenteel is ze druk bezig om een eigen repertoire op te bouwen.
Afbeelding voor festival act: Miriam Simone

Miriam Simone

Is een veelbelovende reggae zangeres en radio-dj uit Nederland met Surinaamse roots. Ze begon al op jonge leeftijd met zingen en werd beïnvloed door o.a. Mary J. Blige, Sade en Aretha Franklin. Sinds 2009 focust ze zich echter volledig op reggae en heeft sindsdien diverse singles, mixtapes en EP’s uitgebracht.
Afbeelding voor festival act: DJ Saboflex

DJ Saboflex

Saboflex is een ongekende all-round DJ met roots in Suriname. Ze hopt zonder moeite van genre naar genre, zeker dat er altijd een perfecte sfeer op de dansvloer heerst.
Afbeelding voor festival act: Felice Chatlein (host)

Felice Chatlein (host)

Felice is van 'origine' verpleegkundige, en daarnaast social worker. De afgelopen jaren heeft ze vooral gewerkt als coördinator voor dagbestedingslocaties voor ouderen in Haarlem, Velsen en Heemskerk. Sinds kort is ze gestart als zelfstandige en richt ik mij op projecten binnen het sociaal domein van Haarlem. Ze ondersteunt daarbij organisaties en hun teams die zich inzetten voor de inwoners van Haarlem.
In dit geval dus door/voor Patronaat en naar aanleiding van de dialoogtafel een bijdrage te mogen leveren aan deze mooie dag en dit belangrijke onderwerp!

Kom in de stemming!

Wist je dat...

...op de Bovenwindse Eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten wordt deze feestdag Emancipation Day genoemd?
... slavernij in 1863 formeel werd afgeschaft, maar vrijgemaakte mensen in Suriname nog tien jaar verplicht door moesten werken?
... daarom 1873 wordt gezien als het eigenlijke jaar waarin slavernij in het Nederlandse koninkrijk pas echt werd afgeschaft?
Festivalnieuws

Kom je langs?

Lees meer over beschikbaarheid, bereikbaarheid en meer bij 'Bezoekersinfo'

Bezoekersinfo   →