Keti Koti Viering

Vier 150 jaar afschaffing van de Nederlandse slavernij
vr 23 jun 2023
Stage 2
Deuren: 20:00
Start: 20:45

Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 wordt er in het herdenkingsjaar in het hele koninkrijk extra aandacht besteed aan het Slavernijverleden, omdat het dan 150 jaar geleden is dat de afschaffing ervan plaatsvond. Wij besteden hier in Patronaat in aanloop naar het herdenkingsjaar ook uitgebreid aandacht aan.

Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse feestdag, die jaarlijks gevierd wordt op 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. De naam stamt uit het Sranantongo en betekent ‘ketenen gebroken’. Het is een belangrijk moment om kennis en ervaring over het Nederlandse slavernijverleden, en de invloed die het nu nog op de samenleving heeft, met elkaar te delen. In samenwerking met Het Badhuis vindt er een dialoogtafel en een muzikale viering plaats.

Meki Wi Taki is een dialoogtafel olv Motha Earth-participeer meer- waarbij je in gesprek gaat met iemand van een andere kleur. Daarbij wordt er stilgestaan bij de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden en koloniale verleden en de omgang hiermee. Met elkaar worden persoonlijke ervaringen, herinneringen en gevoelens in relatie tot het thema gedeeld.

Tijdens de dialoog worden er rituelen uitgevoerd die verwijzen naar de slavernij. Ook is er een koor aanwezig zijn dat op gezette tijden slavenliederen (psoko psalm) ten gehore brengt. Aan het einde wordt er een driegangenmenu gegeten waarop gerechten staan die zijn ontstaan tijdens de slavernij.

LET OP: Meki Wi Taki is alleen toegankelijk voor hen die zich hiervoor hebben aangemeld. Dit doe je hier.

Na het eten zal in een bonte stoet, onder leiding van het koor, naar het Patronaat gelopen worden, waar men vervolgens van een mooi, respectvol en muzikaal programma kan genieten. In een speciaal voor gelegenheid samengestelde band brengen verschillende artiesten onder begeleiding van de Tuff Sound Band nummers ten gehore die zij bij Keti Koti vinden passen.

De Keti Koti viering is gratis te bezoeken.

Tijden:
Meki Wi Taki (alleen op aanmelding!)
Locatie: Het Badhuis, Leidseplein 49
Deuren open: 17:00
Aanvang: 17:30

Muzikale Viering
Locatie: Patronaat, Zijlsingel 2
Deuren open: 20:00
Aanvang: 20:45

Kom in de stemming!

Wist je dat...

...op de Bovenwindse Eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten wordt deze feestdag Emancipation Day genoemd?
... slavernij in 1863 formeel werd afgeschaft, maar vrijgemaakte mensen in Suriname nog tien jaar verplicht door moesten werken?
... daarom 1873 wordt gezien als het eigenlijke jaar waarin slavernij in het Nederlandse koninkrijk pas echt werd afgeschaft?

Kom je langs?

Lees meer over beschikbaarheid, bereikbaarheid en meer bij 'Bezoekersinfo'

Bezoekersinfo   →