Grote evenementafbeelding: Complexity Fest 2023

Complexity Fest 2023

Het festival voor avontuurlijke en grensverleggende heavy muziek
za 25 feb 2023
Stage 1
€ 41,00
Deuren: 14:30
Start: 15:00
Vorig evenement
time table →

COMPLEXITY FEST keert terug naar de zalen van onze geliefde Patronaat-locatie voor de eerste editie terug in volle glorie post-pandemie. Op zaterdag 25 februari 2023 vindt Patronaat’s festival voor avontuurlijke en grensverleggende zware muziek weer plaats.

De namen die zijn aangekondigd zijn AIMING FOR ENRIKE, AUTHOR & PUNISHER, BIRDS IN ROW, CROWN COMPASS, IRON JINN, KLAKMATRAK, NEPTUNIAN MAXIMALISM, NORAH, OATS, STAKE, POUND, TUSKAR, YOUFF, ZETRA en het melancholische collectief KAYO DOT, dat een exclusieve 20-jarig jubileumshow speelt van hun cultalbum ‘Choirs of the Eye’ uit 2003. Afsluiter zijn de Zweedse ‘vampire lords’ in TRIBULATION.

En daar houdt het niet bij op, want tijdens de afterparty in de gloednieuwe CLUB3 gaan we tot in de vroege uren door met sets door POLYGORGON, BEHRINGER ESCAPE PLAN en CURLING.

Complexity is een platform dat avontuurlijke en grensverleggende zware muziek viert. Naast het presenteren van verschillende clubshows gedurende het jaar, organiseren we jaarlijks ons eigen festival. Complexity is opgericht in 2016 en presenteerde in het verleden acts als Animals As Leaders, Devin Townsend, Ihsahn en Bong-Ra.

Extra informatie
Kaartkopers ontvangen twee dagen voor show een mail met daarin alle relevantie bezoekersinformatie.


Bezoek de website

Line-up

Afbeelding voor festival act: Aiming For Enrike

Aiming For Enrike

Complexity alumni Aiming For Enrike is een explosief, immer evoluerend virtuoos duo uit Oslo dat een opwindend, excentriek geluid weet te creëren door middel van één drum, een aantal onderling verbonden gitaarversterkers en een reeks loop & effectpedalen. Gitarist Simen Følstad Nilsen en Tobias Ørnes Andersen (bekend van zijn werk met Leprous, Ihsahn, Shining) op drums creëren een sound die zowel geïnspireerd is door heavy muziek en postpunk als door jazz, funk en elektronische muziek. Hun nieuwe album 'Empty Airports' wordt uitgebracht op 20 januari en belooft een verkenning van ambient doordrenkte stukken gemixt met hypnotische thema's en nog steeds dansbare delen te worden.
Afbeelding voor festival act: Author & Punisher

Author & Punisher

Nadat hij vanwege de pandemie gedwongen werd zijn performance op Complexity Fest 2022 te annuleren, zijn we meer dan blij dat man-made-machine AUTHOR & PUNISHER terugkeert. In de industriële muziek en metalen sculpturen van Tristan Shone smelten mens en machine samen. De in San Diego gevestigde robot-ingenieur met een graad in beeldhouwkunst vatte het idee van sonische sculptuur letterlijk samen, waarbij het etherische en het fysieke samensmelten tot een geheel nieuwe visie, vastgelegd op verschillende platen waarvan het geprezen album 'Krüller' het meest recente is.
Afbeelding voor festival act: Behringer Escape Plan

Behringer Escape Plan

Het knotsgekke duo Behringer Escape Plan ontmoette elkaar in Amsterdam met een gedeelde liefde voor elektronica, complexe ritmes en synthesizers. In de loop der jaren ontwikkelden ze hun eigen elektronische tools die hun instrumenten uitbreidden tot een symbiose tussen drums en synthesizers. Men regelt de toonhoogte en het geluid van zijn synths, terwijl verschillende elementen van de drums de noten van de gespeelde toonhoogtes triggeren. Dit creëert een omgeving waarin timing, harmonie en geluid vrijelijk kunnen worden verkend met minder beperkingen in tempo, arrangementen en songwriting. Verwacht wankele grooves, gedurfde basgeluiden en snelle melodieën.
Afbeelding voor festival act: Birds In Row

Birds In Row

Naar aanleiding van hun geweldige show begin november, namen we het besluit om de Franse post-hardcore groep Birds In Row uit te nodigen voor het festival. We kunnen niet wachten om ze weer aan jullie te presenteren. Birds In Row loopt al meer dan tien jaar voorop in het hardcoregenre. Begonnen als een band met een geluid dat qua subtiliteit te vergelijken is met twee straatstenen die over elkaar geschoven worden, legt de band de lat ongelofelijk hoog met hun meest recente album ‘Gris Klein’. de meest toegankelijk plaat die het trio tot nog toe heeft uitgebracht zonder daarbij aan intensiteit te verliezen.
Afbeelding voor festival act: Crown Compass

Crown Compass

Crown Compass is het geesteskind van voormalig Textures- en Illucinoma-gitarist Joe Tal, die samenwerkte met niemand minder dan Daniël de Jongh (ex-Textures en CILICE), bassist Robin Zielhorst (ex-Cynic, Exivious en nu Our Oceans) en drummer Yuma van Eekelen (ex-Pestilence, Exivious en momenteel bij Our Oceans). Na twee jaar plagen bracht de groep in april eindelijk hun debuutalbum ‘The Drought’ uit. Een moloch met 9 nummers die zwaar en ingewikkeld is, maar tegelijkertijd pakkend en groovy.
Afbeelding voor festival act: Curling

Curling

Waar Utrechter Curling als zanger vaak het podium betreedt in diverse metal-, punk- en noiserockbands (Throwing Bricks, Radar Men From The Moon), pakt hij het in zijn dj-sets heel anders aan. De experimentele mix van bass, electro, industrial en een vleugje EBM herinnert aan de bekende clubscene uit de eerste Matrix-film: duister, met een apocalyptisch tintje, maar vooral zeer dansbaar.
Afbeelding voor festival act: Iron Jinn

Iron Jinn

Iron Jinn is ontstaan uit de chemie tussen gitaristen Wout Kemkens (Shaking Godspeed) en Oeds Beydals (The Devil’s Blood, Death Alley). Geïnspireerd door de San Diego Takeover op Roadburn 2018, produceert de band, aangevuld met Bob Hogenelst (Birth of Joy) en Gerben Bielderman (Pauw, Bieldermann), donkere en onheilspellende, doch freaky tracks, zoals bewezen op de eerste single 'Soft Healers'. Deze song is afkomstig van hun debuut, dat in april 2023 wordt uitgebracht door Stickman Records (Motorpsycho, King Buffalo en Elder). We zijn erg benieuwd naar meer!
Afbeelding voor festival act: Kayo Dot

Kayo Dot

Kayo Dot, het melancholische collectief onder leiding van componist en producer Toby Driver, is in 2003 opgericht door de leden van het legendarische etherische 'kamermetal'-orkest', maudlin of the Well. In dit 20e jaar van Kayo Dot's bestaan, heeft de groep haar originele line-up van maudlin of the Well-expats - Toby Driver, Greg Massi, Sam Gutterman en Terran Olson - opnieuw bijeengeroepen om hun gevierde en tijdloze debuutplaat uit 2003, 'Choirs of the Eye', volledig uit te voeren.
Afbeelding voor festival act: KLAKMATRAK

KLAKMATRAK

KLAKMATRAK is een project van de Belgische technoproducer en STAKE-frontman Brent Vanneste. Samen met zijn beste vriend Dreeten Van Maris op zang combineren ze gabber, french-core, speed-core, industrial noise, hardcore, punk, disco en meer tot hun eigen abstracte sound; ooit "yoga for brains" genoemd. Gecombineerd met hun zeer energieke bijna destructieve liveshow kwalificeerden we hen als de perfecte afsluiter van dit jaar, in navolging van eerdere acts als Otoboke Beaver, The Armed en Otto von Schirach.
Afbeelding voor festival act: Neptunian Maximalism

Neptunian Maximalism

Het Belgische drone-orkest Neptunian Maximalism is een gemeenschap van 'culturele ingenieurs' met een altijd veranderende bezetting, die drone-metal vermengt met spirituele freejazz en psychedelische muziek. Door de evolutie van de menselijke soort te onderzoeken, kijkt Neptuniaanse Maximalism naar de toekomst van al het leven op aarde. Het orkest bezorgt je zonder twijfel de meest mystieke en psychedelische reis van Complexity Fest 2023.
Afbeelding voor festival act: NORAH

NORAH

Dark aleatoric soundscapes inspired by acts such as SUNN O))) and Puce Mary. Sometimes with modular synths, sometimes with guitar but always haunting and melancholic.
Afbeelding voor festival act: OATS

OATS

Als een soort traditie is de eerste festivalspot gereserveerd voor een opkomende, getalenteerde act uit onze lokale achtertuin. Hierbij het jonge OATS uit Amsterdam: jazzy punk met een urgente boodschap, de wil om te experimenteren en zonder angst om dieper in kleurrijke mathcore-gebieden te duiken terwijl je in de verte invloeden hoort van een hedendaagse groep als Black Midi. In februari zal de volgende single ‘Magnolia’ uitgebracht worden als opwarmertje voor hun aankomende EP. Kom vroeg om je spieren los te schudden en geest scherp te krijgen, en geef ze een warm welkom!
Afbeelding voor festival act: POUND

POUND

Nee, dit is geen reünieshow van de legendarische gelijknamige Haarlemse metalband, maar een grensverleggend duo 'straight outta' Seattle, Washington. Het is meer dan je dagelijkse dosis mathcore. Pound is alsof Meshuggah, Botch en Coalesce een nieuwe band hebben gevormd die de grenzen van hun eigen bands verder verlegt dan alles wat ze ooit eerder hebben geprobeerd. Nummers met afwijkende maatsoorten, jazzy ritmes en schurende grooves dragen titels als 'X-.+.+.X-.+.X-.X-.+' en ' X-_-X-_.+. _-', en wij krijgen er absoluut geen genoeg van!
Afbeelding voor festival act: Polygorgon

Polygorgon

Polygorgon is een Haarlemse producer en DJ die onder de alias Murq begon in de bass, house en techno scenes in Amsterdam. Na aangetrokken te zijn tot een breder scala aan genres was een naamswijziging op zijn plaats. Als Polygorgon mengt hij graag elementen uit dark wave, industrial, italo disco en techno in zijn sets en producties.
Afbeelding voor festival act: STAKE

STAKE

Met een tweede studioalbum 'Love, Death, And Decay' op zak, keert de Belgische atmosferische sludgy, grungy krachtpatsers in STAKE terug naar Haarlem. De groep is de reïncarnatie van het bekende Steak Number Eight: de jonge band die furore maakte met gepassioneerde liveshows, zowel op festivals als hun eigen headlineshows, maar ook in het voorprogramma van Mastodon, The Dillinger Escape Plan, Deftones en meer. In 2019 hebben ze een nieuwe weg in geslagen met album 'Critical Method', waarop ze laten horen dat ze niet langer een verse snee zijn, maar zijn uitgegroeid tot premium dry-aged beef.
Afbeelding voor festival act: Tribulation

Tribulation

De Zweedse vampieren in Tribulation staan al sinds hun magnifieke derde plaat ‘The Children of the Night’ bekend om hun dramatische en epische mix van death metal, black metal en gothic esthetiek. Muziek die je doet headbangen, dansen in het maanlicht en nekken laat zoeken om je tanden in te zetten. Op hun meest recente full-length 'Where The Gloom Becomes Sound' doen ze precies wat geïmpliceerd wordt, resulterend in een psychedelische en hun meest gothic opnemen tot op heden. Een album dat het ene moment klinkt als Celtic Frost en het andere moment als Joy Division van een unieke band die al bijna tien jaar bestaat. Een collectief dat er niet op uit is om indruk te maken, geen trends achterna jaagt en in plaats daarvan precies doet wat ze willen. Neem bijvoorbeeld hun nieuwste single ‘Hamartia’: een boze gothic tragedie met enkele geweldige jaren ’80-vintage epische solo’s. Wij kunnen niet wachten tot hun volgende album. Laten we hopen dat we een kleine sneak peek krijgen tijdens de show op Complexity Fest!
Afbeelding voor festival act: Tuskar

Tuskar

Waarschijnlijk zit er iets in het water van Milton Keynes, want wederom kan er weer een geweldige band uit die contreien gerepresenteerd worden. Het loodzwaar-riffende duo Tuskar, bestaande uit zanger/drummer Tyler Hodges en gitarist Tom Dimmock, bracht onlangs het tweede album 'Matriarch' uit, wat een verandering in reikwijdte en geluid markeert. Deze schijf vangt een nog zwaarder geluid van progressieve sludge, woeste soundscapes en meedogenloos strak drum- en snaarwerk. Bovendien is Tuskar echt een wall of sound band die live ervaren moet worden.
Afbeelding voor festival act: YOUFF

YOUFF

Een van de best bewaarde geheimen uit de underground van onze zuiderburen is de experimentele noisegroep YOUFF. Dit is die band waar je mensen over hoort fluisteren, nadat ze hebben aanschouwd hoe clubs op hun kop zijn gezet met een wervelwind van dissonante, absurde hardcore doordrenkt met dreunende mantra's die je in de verte doen denken aan een jonge Swans. Voeg in plaats van het doodserieuze een dosis absurdisme toe, en we zeggen: onderga deze gewoon. Een nieuwe release staat gepland voor 2023 en we zijn verdomd enthousiast!
Afbeelding voor festival act: Zetra

Zetra

Het mysterieuze synth-metal-duo Zetra is gestrikt voor de line-up van dit jaar. Het duo ziet eruit als een black metal band meets Blade Runner, gekleed in mantels, corpsepaint en grote kettingen. Tussen hen in, een gitaar, een keyboard en een oude Atari-sequencer, en klinken ze als Type O Negative-goes-synthpop, een gothic Pet Shop Boys met heerlijk zware, en donkere riffs.

Kom in de stemming!

Onze favoriete tracks

Festivalnieuws

Kom je langs?

Lees meer over beschikbaarheid, bereikbaarheid en meer bij 'Bezoekersinfo'

Bezoekersinfo   →