Grote evenementafbeelding: Cesária Évora • SCHUUR

Cesária Évora • SCHUUR

Intieme documentaire over 'de diva op blote voeten'.
vr 2 jun 2023
SCHUUR
€ 12,50
Deuren: 21:15
Start: 21:15
Vorig evenement

SCHUUR & Patronaat presenteren op vrijdag 2 juni een nieuwe muziekfilm, ditmaal van wereldster Cesária Évora. Dit liefdevol portret van Ana Sofia Fonseca brengt een beeld naar voren van een zangres die, onder andere door blootsvoets op te treden, nooit haar arme afkomst vergat.

Wereldster Cesária Évora (1941-2011) was wars van divagedrag. Een zangeres met een diep-melancholieke stem, ‘die komt uit haar binnenste, haar leven en haar land’, zoals iemand in de film zegt. Dat land is het tropische Kaapverdië, waar Évora als tienjarig kind in een weeshuis belandde, omdat haar moeder na de dood van haar man geen zes kinderen kon (op)voeden. Ze liep er na een paar jaar weg en werd cafézangeres. Dat rauwe leven veranderde toen zij op haar vijftigste een wereldster werd.

Bijzonder is dat de roem haar niet veranderde. Cesária Évora schetst met archiefbeelden, concertopnamen, interviews en beelden van Kaapverdië een beeld van een vrouw die altijd zichzelf bleef en nooit haar onafhankelijkheid opgaf. Maar ook een vrouw die door haar loodzware jeugd getekend was. ‘Ik geloof niet in dromen’, zegt ze als een interviewer haar vraagt naar haar grootste droom: ‘Vraag me iets anders!’

Op vrijdag 2 juni wordt deze film ingeleid door Manuela Lima, als onderdeel van onze muzikale samenwerking met Patronaat Haarlem. Na afloop kun je blijven hangen in het café om te genieten van een drankje en de muziek van DJ Remmington.


Bezoek de website

Kom in de stemming!

Onze favoriete tracks

Kom je langs?

Lees meer over beschikbaarheid, bereikbaarheid en meer bij 'Bezoekersinfo'

Bezoekersinfo   →