Grote evenementafbeelding: Irrational Library: Howrah, The Avonden, Wolfgang

Irrational Library: Howrah, The Avonden, Wolfgang

Een nieuwe editie met live-muziek van Howrah en The Avonden
do 24 mrt 2022
Stage 3
Deuren: 20:30
Start: 21:00
Vorig evenement

Irrational Library is terug met een reeks shows in Stage 2 en Stage 3! Onder leiding van Joshua Baumgarten krijgen lokale talenten het podium wat ze verdienen. Vanavond op de line-up: Howrah en The Avonden.

HOWRAH werd in 2016 opgericht door voormalig Zoppo frontman Cees van Appeldoorn samen met de gewezen ritmesectie van Space Siren: drumster Ineke Duivenvoorde en bassist Aico Turba. Op hun debuutalbum ‘Self_Serving Strategies’ (2018) borduurt HOWRAH verder op het tegendraadse geluid van deze eerdere bands. Meeslepende songs die ontstaan uit dwarse en noisy gitaarlijnen en op het fundament van bas en drum een gestroomlijnd, groovy geheel vormen.

De leden van HOWRAH zijn veteranen uit een Nederlandse underground scene, die voor inspiratie keek naar bands als Sonic Youth, Blonde Redhead, Sebadoh of Hood. Hoewel deze bronnen niet ver weg zijn, klinkt HOWRAH op ‘BLISS’ nooit louter als een echo uit dit verleden.
Na een aantal wisselingen voegde gitarist Bart Schotman (The Howl Ensemble) zich in 2020 bij de band, waarmee HOWRAH haar huidige vorm vindt. De band is nauw verbonden aan de door Duivenvoorde gerunde Katzwijm Studio in Voorhout, waar ze repeteren, schrijven en opnemen.
Op het nieuwe album BLISS bereikt de band een voorlopig hoogtepunt. Hun kenmerkende kronkelige, soepele gitaren bleven en vonden een nieuw ijkpunt op deze plaat. HOWRAH’s grondtoon wringt, met duwende en trekkende riffs, gebouwd op harmonieën vol dissonantie. Tegenstellingen grijpen in elkaar, ze horen bij elkaar en vinden voortdurend een nieuwe balans. Kalmte en lawaai, vol en leeg, trekken en duwen; tegenstellingen grijpen in elkaar, ze horen bij elkaar en vinden voortdurend een nieuwe balans. Al luisterend zak je weg in een gigantisch kussen gevuld met noise, drones, melodieën, ritmes, woorden en dromen. Op 11 juni, drie jaar na het goed ontvangen debuut, verschijnt BLISS opnieuw bij Subroutine [SR109].

The Avonden is de volgende act op de avond, wat fijn om hen hier weer te verwelkomen! Na het verschijnen van de solo-cd-with-a-little-help-from-his-friends ‘Nachtschade’ (Subroutine Records, 2016; **** de Volkskrant) formeerde zanger, gitarist en liedjesschrijver Marc van der Holst opnieuw een band rond zich, waarmee al snel aan een opvolger werd gewerkt: ‘wat een cirkel is’. ‘Nachtschade’ was een album vol vernuftige, fictionele miniaturen over bramenjam, praten met dieren, een 20-delige messenset en de liefde; de nieuwe, semi-autobiografsche liedjes gaan over drank en drugs, platen achterstevoren draaien, kerken in brand steken, stemmingsstoornissen en verlies. Het is een echt ‘bandalbum’ geworden, met muziek die teruggrijpt op de jaren ‘90 (waarin driekwart van de band opgroeide en zelfs bij elkaar op de middelbare school zat). Er staat nog net geen gevoelige, akoestische cover van ‘Smells Like Teen Spirit’ op.

Tenslotte, een laatste geweldige toevoeging deze avond: de 13-jarige Wolfgang treedt solo op. Deze power popmuzikant is de held van morgen! Kom op tijd en geniet van dit nieuwe talent.


Bezoek de website

Kom in de stemming!

Kom je langs?

Lees meer over beschikbaarheid, bereikbaarheid en meer bij 'Bezoekersinfo'

Bezoekersinfo   →